Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΤΕΡΜΑ του ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ή Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ;

Με τη μέθοδο της διολίσθησης το σύστημα εξουσίας, που τα τελευταία δέκα χρόνια εδραιώθηκε στη χώρα, οδηγεί τη χώρα σε ένα εκ πρώτης όψεως πολιτικό «αδιέξοδο».

Η νέα δημοσκόπηση από τον κύριο δημοσιογραφικό εκφραστή του πλέγματος εξουσίας, καταγράφει μια πραγματικότητα που παρουσιάζει τα δύο κόμματα, που έχουν πρωταγωνιστήσει στον μεταπολιτευτικό κύκλο, σε συνεχόμενη πτώση και ένα «τρίτο» πόλο να ξεπροβάλει απειλητικά(;).

Μετά την αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, στην καθιέρωσή του σε «κεντρώο εκσυγχρονιστικό» χώρο, ακολουθήθηκε το σενάριο της απαξίωσης των «νικητών» και της «διοχέτευσης» του ριζοσπαστικού κοινωνικού ρεύματος στον πολιτικό σχηματισμό που φαίνεται να μπορεί να το απορροφήσει.

Σε αυτό βάζουν το χέρι τους και οι υποκειμενικές συνθήκες της μετά την 11η Νοεμβρίου κατάστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια η όπως φαίνεται μη «συμπαγής» ιδεολογικά και οργανωτικά ομάδα των «νικητών», από την άλλη η «αφασία» του «ρεύματος» της μειοψηφίας σε συνδυασμό με την «κόπωση» από την «εμφύλια» διαμάχη, δημιουργούν μια πολύ καλή συνταγή για τα «μαγειρεία» του συστήματος εξουσίας.

Σε αυτό ένα πολύ καλό εργαλείο είναι ο εκλογικός νόμος, παρά τις τροποποιήσεις του, που επιτρέπει κυβερνητικές συνεργασίες μόνο του πρώτου κόμματος με κάποιο άλλο και όχι του 2ου με το 3ο κόμμα.

Από την άλλη η εύθραυστη κατάσταση στη γειτονιά των Βαλκανίων, δεν επιτρέπει στα κόμματα την πολυτέλεια, να αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη, έως ότου κάποιο κόμμα κατορθώσει την αυτοδυναμία του.

Το περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για πειράματα τύπου Γερμανίας…που όμως δεν είναι σίγουρο αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να τα αντέξει.

Εκείνο που δεν μπορεί το σενάριο να εξασφαλίσει, είναι το αν θα υπάρξει ο εγχώριος Λαφοντέν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να παίξει το ρόλο της Γερμανικής Αριστεράς και στην Ελλάδα ένας παρόμοιος σχηματισμός θα έχει τη δική του δυναμική, που δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να την ελέγξει το σύστημα που σήμερα προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς του από την οικογένεια Παπανδρέου…

2 σχόλια:

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Πράγματι αν κανείς απομακρυνθεί από το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (που μάλλον θα έπρεπε να λέγονται μέσα ενημέρωσης των μαζών) βλέπει ένα ιδιότυπο παιχνίδι με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος αν θα πρέπει κάποιος να κλάψει ή να γελάσει. Είμαι αρκετά ανήσυχος πρέπει να ομολογήσω. Δεν ανησυχώ τόσο για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι στο κάτω κάτω ένα "θετικό" στοιχείο. Σε ανάλογες περιπτώσεις κρίσης των σοσιαλδημοκρατιών αυτός που κέρδιζε ήταν ο χώρος της ακροδεξιάς (π.χ. Γαλλία). Με ανησυχεί ο sui generis αυτισμός του ΠΑΣΟΚ. Και έχοντας λάβει μέρος σε δύο προσυνεδριακές διαδικασίες έχω την αίσθηση ότι ούτε το συνέδριο θα μπορέσει να βγάλει από αυτή τη διανοητική αδράνεια τα στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος. Σκέφτηκα βέβαια ότι ίσως η προβολή της κρίσης να είναι καλύτερη από την συγκάλυψή της. Ίσως η κρίση αποτελέσει ένα κόσκινο στο οποίο θα σταματήσουν όσοι ονειρεύονται θέσεις εξουσίας. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ίσως να πρέπει να προχωρήσουμε σε νέους σχηματισμούς και συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ρόλος των εκδοτικών συγκροτημάτων είναι περισσότερο από ύποπτος. Είναι χυδαίος.

VANESA PARADI είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ GEORGE ME ΤΑ ΓΝΩΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΩΝ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ Η ΧΩΡΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ INSTRUCTORES ΦΙΛΕ GEORGE.