Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ…

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η μόλις 18 μηνών κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές ή να προσπαθήσει να διατηρηθεί όσο περισσότερο μπορέσει.
Το γενικότερο πολιτικό σύστημα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οικονομικοί παράγοντες, τα ΜΜΕ, αλλά και οι φυγόκεντρες - και φιλόδοξες- εσωτερικές δυνάμεις της κυβερνητικής παράταξης, προτρέπουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την προσφυγή στις κάλπες.
Ίσως και να είναι η ενδεικνυόμενη λύση, δεδομένου ότι τα γενικότερα αλλά και τα ειδικότερα οικονομικά προβλήματα, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από μια κυβέρνηση που καθημερινά αμφισβητείται και δεν φαίνεται να έχει το απαιτούμενο πολιτικό βάρος, που απαιτούν οι περιστάσεις.
Η πρόταση για ταυτόχρονες εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο, φαντάζει ως η ρεαλιστικότερη και η πλέον ώριμη αντιμετώπιση των αντικειμενικά δύσκολων συνθηκών. Επιπλέον η πρόταση για συμφωνία στην εκλογή προέδρου, αν και διατυπώνεται σε συνθήκες υπεροχής, φαίνεται να σέβεται τους κανόνες του κυβερνητικού παιχνιδιού και των θεσμών.
Δεν δίνει όμως την απάντηση στο υπαρκτό ερώτημα, αν θα θα μπορέσει να υπάρξει πολιτική - όχι αναγκαστικά αριθμητική - πλειοψηφία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει μια με διαφορετική μορφή, επανάληψη της σύγχυσης με την οποία σήμερα αντιμετωπίζεται.
Το ερώτημα της πολιτικής συναίνεσης που διατυπώθηκε έντονα στην ομιλία του Πρωθυπουργού, εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει και την επομένη των εκλογών.
Τι μορφή θα έχει; Γερμανικό μοντέλο σε Ελληνική διασκευή;? Κεντροαριστερό πείραμα;
Το δίλημμα με ποιον και που πάμε, θα είναι ιδιαίτερα έντονο για την διαφαινόμενη κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ζητούμενο όμως εκτός της αριθμητικής πλειοψηφίας, θα είναι το ποιος θα έχει την κοινωνική πλειοψηφία...ποιο θα είναι το μπλοκ της "κοινωνικής συμμαχίας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: