Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΑ από τον κόσμο...ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ....

Σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη δυνατότητα ο Πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται για πάνω από δύο θητείες, όπως ορίζεται από το σημερινό σύνταγμα.
Εάν δεν ψηφισθεί η τροποποίηση στο σύνταγμα, τότε ο Ούγκο Τσάβες θα μπορεί να είναι μπορεί να είναι πρόεδρος της χώρας έως το 2012, ενώ στην αντίθετη περίπτωση όσες φορές θα μπορέσει να επανεκλέγεται.
Η αποκαλούμενη από το Τσάβες "Μπολιβαριανή Επανάσταση" ποντάρει σημαντικά στη νίκη του ΝΑΙ, στο δημοψήφισμα. Είναι δεδομένο ότι ο Τσάβες στηρίζεται στα φτωχά κοινωνικά στρώματα, μιας και είναι ο μόνος πρόεδρος που ασχολήθηκε με τα προβλήματά τους. Από το 1999 έχει κατορθώσει να μειώσει τη φτώχια από το 42,8% στο 26% και την απόλυτη φτώχια από το 16,6% στο 7%. Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση, σημαντική ήταν και η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας από 21,4 σε 13,7 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις. Αντίστοιχα η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε από 26,5 σε 17 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις.
Στην αντίθετη μεριά πιο δυναμικό είναι το φοιτητικό κίνημα που προχώρησε σε σημαντικές κινητοποιήασεις για το ΟΧΙ.
Ανάλογο δημοψήφισμα έγινε πριν δύο χρόνια όταν το ΟΧΙ πήρε 51%.
Δεδομένο είναι οτι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επειρεάσει και τις υπόλοιπες χώρες στη Λατινική Αμερική, όπως η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Παραγουάη κλπ, που στηρίζονται σημαντικά στη Βενεζουέλα και τον Ούγκο Τσάβες

Δεν υπάρχουν σχόλια: